Fortid - innlegg fra mine tidligere blogger

Det første blogginnlegget jeg skrev om spiseforstyrrelser
Fortid

Det første blogginnlegget jeg skrev om spiseforstyrrelser

Okay, folkens. Jeg har grublet på dette en stund og nå har jeg endelig landet på en avgjørelse, nemlig dette: Det er på tide å begynne å publisere innhold fra den aller første bloggen jeg hadde om det som kalles spiseforstyrrelser. Jeg kommer til å gjøre det kronologisk, altså begynne

Les mer »
Å_snuble_i_recovery_tilbakefall_bedring_anoreksi
Fortid

Snubling i bedringsprosessen, – hva nå?

Dette er ikke noe kult å skrive, men jeg må. Tross alt er det en recoveryblogg. Day 2 and beyond var aldri ment å være en “fra tragisk til magisk”-blogg. Så da må jeg våge å skrive om det som lugger også. Selv når det lugger skikkelig.

Les mer »
vektoppgang-anoreksi-bulimi-hildelearnstoplay
Fortid

Ikke et gram til! -Når det blir nok veiing i bedringsprosessen

Det å veie ting er egentlig ganske spiseforstyrra. Veie meg selv. Veie maten min, veie drikken min, telle hvor mange kilometer eller mil jeg har gått. Telle, telle, telle. Denne fikseringen på tall har vært en del av min spiseforstyrrelse, men jeg har trengt å komme meg ut av det. Mennesket trenger faktisk ikke veie noen ting for å ha et godt liv. Det å stå på en vekt og legge mat på en vekt er moderne påfunn. Et godt liv krever ingen vekt. På et punkt må man slutte med veiingen, dersom den ikke er sunn for en.

Les mer »
tigh-gap-lårgap-anoreksi-hildelearnstoplay
Fortid

Lårgap og anoreksi – og hva som egentlig betyr noe

Jeg vet jeg skriver mye om hvor smertefullt det er å jobbe med tilfriskning, men sannelig er det ting som blir bedre også. Det er bare vanskelig å få øye på, med mindre jeg setter meg ned og tenker over hva som er viktig for meg i livet mitt. Hva verdiene mine er. Hvem jeg vil være. Hva som er betydningsfullt for meg. Og det er ikke å ha mellomrom mellom lårene.

Les mer »
gjøremodus-hvile-bedring-anoreksi-spiseforstyrrelser-hildelearnstoplay
Fortid

Gjøremodus i bedringsprosessen: Om å gjøre og å hvile

Som så mange andre som strever med spiseforstyrrelser, har jeg i mange år hatt problemer med å hvile. Jeg pådro meg en treningsskade fordi jeg ikke hvilte. Jeg blir utslitt fordi jeg ikke hviler. Men så er det dette konstante behovet for å få ting utrettet, da… Det er så krevende å bare være i gjøremodus.

Les mer »
Å-bli-frisk-fra spiseforstyrrelsen-blogg-anoreksi-bulimi
Fortid

Å bli frisk fra spiseforstyrrelsen – hva betyr det, og for hvem?

Hva betyr det å bli frisk fra en spiseforstyrrelse? I dette blogginnlegget, som jeg opprinnelig publiserte på bloggen Day2andbeyond den 9. januar 2018, reflekterer jeg over min egen prosess med bedring fra spiseforstyrrelsen. Jeg diskuterer også begreper som “frisk”, “tilfriskning” og “recovery”. Å bli frisk er et komplekst spørsmål og det finnes ingen enkle svar. Spørsmålet er jo også: Finnes det egentlig noen i verden som er “helt frisk”?

Les mer »
Fett-og-tilfriskning-fra-spiseforstyrrelser-hildelearnstoplay
Fortid

Jeg har sparket ernæringsfysiologen min – litt om fett og anoreksi

Jeg skriver dagbok og elsker lister. Lister over bøker og artikler jeg vil lese, gjøremål, arbeidsoppgaver, etc, men også lister over hva jeg spiser. Dette er nyttig for meg, for når jeg ser på matloggen min over tid, legger jeg merke til både positive og negative tendenser. En slik tendens som jeg nylig oppdaget, er at jeg spiser for lite fett. En del av meg har sikkert vær klar over dette, men spiseforstyrrelsen min har fortalt meg at det ikke er noe problem, fordi jeg tross alt går opp i vekt. Vel. Det er på tide å sparke ernæringsfysiologen min, for å si det litt enkelt.

Les mer »
Å-gi-råd-om-tilfriskning-spiseforstyrrelser-hildelearnstoplay
Fortid

Å gi råd om tilfriskning. Noen refleksjoner om personlighet

Å bli friskere av en spiseforstyrrelse er dypt personlig. Jada, det er vil alltid være fellestrekk i hva vi trenger, men det vi har som kan ta oss fremover, vil variere. Jeg har min personlighet, mine styrker og mine svakheter, akkurat som du har din personlighet, dine styrker og dine svakheter. Det er ikke noen one size fits all.

Les mer »
NAV-møte-spiseforstyrrelser-lavterskel-hildelearnstoplay
Fortid

Møte med NAV og forventninger om hva som går

Et litt all over the place blogginnlegg om NAV, forventninger og drømmer om lavterskeltilbud for mennesker som strever alene med psykisk helse. Tross alt: Ikke alle har en familie som hjelper til med alt. Jeg er heldig og har både gode venner og en fin men jeg fikser alt selv. Det tærer på kreftene.

Les mer »
pseudo-bartters-syndrom-anoreksi-bulimi
Fortid

Spiseforstyrrelser, ødem og Pseudo-Bartter’s syndrom

Pseudo-Bartter’s syndrom har sammenheng med ødemer og er visstnok ikke så uvanlig blant mennesker med bulimi og anoreksi som er preget av overspising og oppkast. Dette blogginnlegget handler om behandlingen av oss som strever med denne typen problematikk (altså spiseforstyrrelse med hyppig oppkast og/eller misbruk av avføringsmidler og vanndrivende).

Les mer »
blogge_mindre_leve_mer_hildelearnstoplay
Fortid

Blogge mindre og leve mer

Jeg kommer til å blogge litt sjeldnere fremover. Ikke fordi det går dårligere med meg, men fordi det går bedre og jeg har så mange andre ting jeg holder på med, at det handler om grensesetting. Dessuten: Hvor interessant er egentlig en blogg der jeg bare skriver om det å bli bedre av spiseforstyrrelsen? Jeg føler at jeg bare gjentar meg selv og at det jeg skriver om kanskje ikke egentlig hjelper deg som leser. Jeg har en del sideshows jeg holder på med og trenger å teste det ut litt 🙂

Les mer »
tvil_og_utmattelse_i_tilfriskning_anoreksi_bulimi_hildelearnstoplay
Fortid

Tvil og utmattelse i bedringsprosessen

Det er nok av grunner til å tvile på om det er noen vits i å blogge om denne såkalte “tilfriskningsprosessen”, eller bedringsprosessen, som jeg egentlig foretrekker å kalle det. Ikke bare tviler jeg på bloggen min, jeg tviler på hele prosessen. Men så er det jo blitt bedre og jeg kan ikke helt se at det er noe alternativ å snu. Jeg jobber hardt for å ikke falle tilbake inn i gamle mønstre, men fy søren så tøft det er.

Les mer »
Benskjørhet_anoreksi_bakgrunn_og_behandling_hildelearnstoplay
Fortid

Benskjørhet og anoreksi – egenerfaring og forskning

Du kan ganske raskt utvikle benskjørhet dersom du har anoreksi. Ikke alle får det, men alt for mange ender opp med et forvitrende skjelett, noe som gjør at sannsynligheten for brudd øker. Skjelettet mineraliseres spesielt fra tenårene og opp til 20-årene. Å være undervektig i denne fasen av livet, kan ha svært alvorlige konsekvenser for skjelettet. Dersom dette gjelder deg og du ikke har fått testet bentettheten din, så be legen din om å henvise deg til en dexa-scanning, slik at du får vite om du har benskjørhet eller om du er i risikosonen. Det finnes hjelp, men det som mest av alt må til er normalisering av vekten, samt god ernæring.

Les mer »
Takknemlighet_sorg_sinne_anoreksi_hildelearnstoplay
Fortid

Sinne og sorg og takknemlighet i bedringsprosessen

Selv om det er mye som er hardt og vanskelig og uperfekt i bedringsprosessen, så er det også lyspunkter. Det finnes både sinne og sorg i meg over det tapte livet; alt jeg ga avslag på, fordi spiseforstyrrelsen tvang meg. Men så finnes det mer frihet i dagens liv og det er jeg takknemlighet. Dette med følelser i bedringsprosessen er komplekst, what can I say.

Les mer »
Photo by Andrew Le on Unsplash
Fortid

Dype tanker om livet i tilfriskningsprosessen

Jeg tar meg selv i å tenke gamle tanker på en dypere måte. Tanker om livet og døden var mer overflatiske før. Jeg tror jeg begynner å få et større perspektiv på livet. Kanskje det sånt som kommer med det å få det bedre med seg selv..?

Les mer »
Å_sammenlikne_seg_med_andre_i_tilfriskning_fra_spiseforstyrrelsen
Fortid

Andre menneskers tilfriskning: feller og fordeler

Andres bedringsprosesser kan virke motiverende eller skremmende, alt etter hvem man lytter til. Å sammenlikne seg med andre i tilfriskning er utfordrende, all den tid vil alle har litt ulike erfaringer med behandling og eventuell bedring. Javisst kan det være motiverende å sammenlikne seg med folk som er blitt friskere, men sier det egentlig noe om hva vis selv kan forvente av våre individuelle bedringsprosesser?

Les mer »
Scroll to Top